Ce sfaturi am primit de la un specialist pentru pagina cu termeni și condiții

Raul Maroșan

Raul Maroșan, 14 Mai 2023

Am stat de vorbă cu avocatul Florentin Filipoiu, partener fondator la Filipoiu Law Firm, casă de avocatură specializată în domeniul comerțului electronic.

I-am adresat cele mai relevante întrebări despre termeni și condiții la care tu, proprietar de magazin online, trebuie să afli răspunsul.

Iar până la finalul acestui articol-interviu vei afla:

  • ce înseamnă acești termeni și condiții pentru un magazin online
  • cum te pot proteja în relația cu viitorii tăi cumpărători
  • cum îți poți proteja afacerea de sancțiuni
  • dacă poți să folosești modelele cu termeni și condiții găsite online
  • și cum poți să redactezi personal termenii magazinului tău

Sfaturile unui avocat pentru elaborarea paginii cu termeni și condiții

Pagina cu termeni și condiții este un contract încheiat la distanță între firma ta și fiecare vizitator al magazinului tău online.

(Indiferent dacă acel vizitator cumpără ceva de la tine sau nu.)

Dacă vrei să externalizezi elaborarea acestui contract complex, alege un avocat cu experiență în domeniul e-commerce.

Vei reduce astfel costurile necesare pentru redactarea termenilor și condițiilor magazinului tău.

Dacă ai nevoie de o recomandare, poți apela cu încredere la:

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București · 0741 739 653

Avocat în Baroul București

Avocat specializat în comerț electronic și activitatea juridică aferentă magazinelor online.

Cere detalii pe WhatsAppCere detalii pe Messenger

Cele mai corecte informații despre contractele la distanță le putem afla doar de la un avocat.

Să vedem ce răspunsuri primim:

Ce trebuie să conțină pagina cu termeni și condiții?

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București

Sunt două elemente esențiale pe care trebuie să le conțină orice pagină de termeni și condiții. Pe de-o parte,aceasta trebuie să conțină toate informațiile impuse de lege, astfel încât să fie minimizat riscul aplicării unor sancțiuni contravenționale sau chiar civile pentru neîndeplinirea obligațiilor de informare. Iar pe de altă parte, ținând cont de faptul că termenii și condițiile nu reprezintă altceva decât o ofertă de contractare, care, în urma acceptării, devine un contract, aceștia ar trebui să conțină toate acele clauze menite să protejeze activitatea desfășurată.

Ca proprietar de magazin online, ce obligații suplimentare am față de un site de prezentare?

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București

Spre deosebire de un site de prezentare, un magazin online (adică o platformă prin care se pot achiziționa direct produse sau servicii, contractul încheindu-se prin mijloace electronice prin acceptarea termenilor și condițiilor de către client) are o serie de obligații suplimentare.

În acest sens, sunt relevante dispozițiile din Legea nr. 365/2002 privind comerțul electronic unde se arată că, în plus, proprietarul magazinului online trebuie să pună la dispoziția eventualilor clienți, înainte ca aceștia să plaseze o comandă, informații precum etapele tehnice necesar a fi urmate pentru încheierea contractului, dacă acest contract va fi stocat sau nu, mijloacele tehnice puse la dispoziție pentru corectarea unor erori de introducere a datelor (cum ar fi cele privind cantitatea comandată, culoarea produsului comandat și altele asemenea) și altele asemenea.

De asemenea, în cazul în care vorbim despre magazine online care deservesc persoane fizice ce au calitatea de consumator în sensul legii, atunci devin incidente și prevederile O.U.G. nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Acest act normativ stabilește o serie de obligații de informare suplimentare pentru comercianți, cum ar fi cele referitoare la caracteristicile produselor sau serviciilor, modalitatea de afișare a prețului, dreptul de retragere din contractul încheiat (cunoscut sub numele de drept de retur).

Este important ca toate aceste obligații să fie îndeplinite în mod corespunzător, nerespectarea lor putând avea consecințe substanțiale asupra activității comerciantului.

Pot să fiu amendat dacă nu respect toate obligațiile legale?

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București

Absolut. Legea prevede o serie de sancțiuni contravenționale pentru persoanele care nu își îndeplinesc obligațiile legale. Spre exemplu, Legea nr. 365/2002 prevede sancțiuni cu amenda contravențională de la 1.000 lei la 50.000 lei, în funcție de obligațiile încălcate.

Totodată, O.U.G. nr. 34/2014 stabilește o serie de sancțiuni cu amenda contravențională ce încep de la 2.000 lei și pot ajunge până la 50.000 lei. Sigur, dacă sunt mai multe încălcări ale unor obligații diferite, atunci amenzile vor putea fi cumulate.

Cu titlu de exemplu, neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de art. 6 alin. 1 referitoare la informațiile precontractuale din acest act normativ, se sancționează cu o amendă cuprinsă între 7.000 lei și 35.000 lei. Astfel, sancțiunea minimă pentru neîndeplinirea acestei obligații care, aparent, ar părea inofensivă, este de 7.000 lei și poate ajunge până la 35.000 lei.

De altfel, chiar și în cazul în care sunt furnizate informațiile solicitate de lege, dacă acestea nu sunt prezentate într-un mod clar și inteligibil, comerciantul riscă o amendă cuprinsă între 4.000 lei și 10.000 lei.

Ce părere aveți de modelele cu termeni și condiții ce se găsesc online?

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București

În activitatea noastră am întâlnit numeroase modele de termeni și condiții și chiar generatoare online pe acest subiect. Prin raportare la dispozițiile legale ce reglementează această materie, modele întâlnite nu îndeplinesc cerințele prevăzute de lege. Aceste modele de termeni și condiții conțin mai mult clauze comerciale, menite să asigure un oarecare grad de protecție, foarte general. Totuși, din perspectiva obligațiilor de informare și a celorlalte obligații impuse în domeniul comerțului electronic, modelele sau generatoarele de termeni și condiții au foarte multe lacune.

În măsura în care se dorește utilizarea unui anumit astfel de model, recomandarea mea este să fie completat și ajustat cu toate informațiile prevăzute în Legea nr. 365/2002 și, dacă vorbim de clienți consumatori, de O.U.G. nr. 34/2014.

Pot să copiez termenii unui alt magazin?

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București

Dintre toate variantele disponibile prin care un comerciant își poate crea termenii și condițiile, aceasta consider că este cea mai improprie. Termenii și condițiile sunt specifici fiecărei activități și fiecărui magazin online astfel că dacă nu desfășori o activitate identică, prin raportare la categoria de produse vândute sau servicii prestate, termenii de livrare, dreptul de retragere din contract (dreptul de retur), garanțiile acordate, modalitatea de soluționare a reclamațiilor, datele procesate, modalitatea de plasare a comenzii, modalitatea de plată și toate celelalte lucruri inerente comerțului electronic, atunci cel mai bine este să nu copiezi termenii unui alt magazin. De altfel, apar și unele întrebări de legalitate cu privire la o astfel de abordare.

Pot să redactez personal termenii și condițiile propriului magazin online?

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București

Da, însă acest lucru trebuie făcut plecând de la actele normative menționate anterior, trecând prin toate dispozițiile legale pentru a vă asigura că sunt atinse și respectate toate obligațiile impuse de lege.

Dacă dețin două magazine online, pot să folosesc aceiași termeni pentru ambele?

Florentin Filipoiu

Florentin Filipoiu

Avocat în Baroul București

Răspunsul este similar cu cel prevăzut la punctul 5 de mai sus. Este important ca activitatea desfășurată să fie similară (caz în care pot fi ajustați termenii la particularitățile celuilalt magazin), să fie oferite aceleași condiții comerciale, dar și funcționalitatea platformei să fie similară. Prin funcționalitatea platformei mă refer, în special, la întregul proces de plasare a unei comenzi prin intermediul platformei.


Acesta a fost interviul cu domnul avocat Florentin Filipoiu. Sper că întrebările pe care le-am propus să te ajute să înțelegi mai bine ce înseamnă pagina cu termenii de utilizare.

Să continuăm discuția despre termeni și condiții pentru magazine:

Legislație magazine online

Toate detaliile legislative ce privesc contractele la distanță le găsești în Legea nr. 365 din 7 iunie 2002.

Primele 3 capitole sunt de interes pentru redactarea termenilor și condițiilor magazinului tău.

Ce prevede legea (pe scurt)

În această lege privind comerțul electronic, vei găsi următoarele prevederi:

Capitolul I

Face referire la cui i se aplică această lege.

Magazinele online intră sub incidența acestei legi, deoarece prin natura modului lor de funcționare implică încheierea unui contract la distanță.

Capitolul II

În Articolul 5 vei găsi toate informațiile pe care trebuie să le faci publice pentru clienții tăi și pentru autorități.

Articolul 6 face referire la campaniile de marketing prin email (newsletter).

Mare atenție aici!

Să nu trimiți ofertele magazinului tău persoanelor care nu și-au exprimat acordul explicit cu privire la primirea comunicărilor comerciale.

Pentru abonarea la newsletter trebuie să faci un formular dedicat, prin care clienții tăi să își ofere acordul explicit.

(Nu încerca să îngropi undeva prin clauze abonarea implicită la newsletter pentru oamenii care își fac cont sau trimit o comandă.)

Capitolul III

Descrie toți pașii necesari și obligațiile pe care le ai pentru încheierea unui contract la distanță.

Vom vedea în continuare ce implică să deții un magazin online.

Ce obligații ai?

În cazul comerțului electronic, obligațiile tale sunt mai numeroase în comparație cu cele pentru termenii și condițiile unui site de prezentare.

Și trebuie să prezinți informațiile contractuale într-un mod transparent și ușor de înțeles.

Vei începe pagina cu termeni și condiții a magazinului tău online cu:

Detaliile companiei tale

Trebuie să faci publice o serie de informații cu privire la persona ta juridică și modul de funcționare al afacerii tale.

Datele de identificare ale firmei:

  • CUI sau CIF
  • număr de înregistrare la registrul comerțului (dacă este cazul)
  • sediu social

Informații de contact ale companiei tale (sau persoanei fizice autorizate):

  • punct de lucru (dacă este cazul)
  • număr de telefon
  • adresă de e-mail

Detalii despre produsele și serviciile pe care le oferi:

  • denumire
  • coduri de produs (dacă este cazul)
  • descriere
  • specificații
  • preț
  • condiții de garanție
  • condiții de retur

Pe lângă acestea, este în interesul tău să adaugi:

  • detalii despre conținutul site-ului
  • câteva declarații de neasumare a responsabilității

Toate acestea sunt obligatorii pentru orice tip de site (inclusiv cele de prezentare).

Procedura de comandă

Pe lângă acestea, în termeni și condițiile unui magazin online trebuie să furnizezi câteva detalii suplimentare:

  • informații despre ce implică contul de client
  • detalii despre plată
  • informații despre livrare
  • detalii despre garanție
  • procedura și dreptul de retur

Cu alte cuvinte, tot ce ține de întreg procesul de cumpărare.

Dreptul de retur, un aspect foarte important:

In cazul contractelor incheiate la distanta, fata de legea anterior in vigoare, operatorul economic / profesionistul este obligat sa asigure consumatorului dreptul de retragere care poate fi exercitat intr-un interval de 14 zile.

Clienții tăi trebuie să știe că au acest drept de a returna un produs în termen de 14 zile din momentul în care au intrat în posesia lui.

În caz contrar, termenul de a returna produsul se prelungește la 12 luni.

Practic dacă nu respecți această obligație, clientul va putea să își ceară banii înapoi pe o perioadă de pâna la 1 an de la data cumpărării.

Așa că informează-i cu privire la acest drept al cumpărătorului.

Găsești informațiile obligatorii pe care trebuie să le pui la dispoziția cumpărătorilor și detalii cu privire la dreptul de retragere în Ordonanță de urgență 34/2014.

Ce mai ai nevoie?

Link-ul către ANPC

Mai ai obligația să afișezi un link către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor:

Operatorii economici care administrează site-uri de e-commerce (comerț electronic) sunt obligați să prezinte pe prima pagină a site-ului (home page) un link către adresa oficială de web a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor: www.anpc.gov.ro

Legislația spune să pui acest link www.anpc.gov.ro doar pe prima pagină a site-ului.

Dar mai bine pune-l în subsol (footer).

Nu strică să apară pe toate paginile magazinul tău.

Referitor la GDPR

Partea de protecție a datelor (GDPR) pentru magazinele online ține de politica de confidențialitate.

Acestea le vom discuta pe larg într-un alt articol.

Clauzele GDPR nu vor fi afișate pe pagina cu termeni și condiții.

Politica de confidențialitate pentru un magazin online este un contract complex care merită o pagină dedicată.

Să continuăm:

Cum te asiguri că ești protejat?

E obligația ta să te asiguri că toți clienții tăi au citit și sunt de acord cu termenii și condițiile înainte de a face orice acțiune pe site.

Însă să fim realiști.

(Tu când ai citit ultima oară termenii unui magazin online?)

Nu prea ai cum să fii sigur că toată lumea a citit termenii tăi de utilizare.

Însă poți să te asigur că aceștia sunt prezentați în mod transparent și orice acțiune pe site este condiționată de acceptarea lor.

Îți fac câteva recomandări:

Folosește o pagină dedicată

În primul rând, termenii de utilizare trebuie să fie prezentați pe o pagină dedicată.

Acest "contract" trebuie să fie ușor de găsit așa că numele paginii trebuie să fie clar "Termeni și condiții".

Link-uri strategice

Adaugă câteva link-uri către această pagină în locuri cheie:

  • un link în subsolul site-ului (în footer)
  • un link în pop-up-ul ce face referire la politica cookies
  • și câte un link la finalul fiecărui formular

Este important ca link-urile către această pagină să fie vizibile pentru oricine accesează magazinul tău.

Condiționează orice interacțiune cu site-ul

Toate formularele din magazinul tău online trebuie să aibă la final o bifă cu mențiunea “Am citit și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare”.

În felul acesta te asiguri că fiecare vizitator este bine informat și fiecare va lua la cunoștință și își va da acordul cu privire la termenii de utilizare ai magazinului tău.

Formular separat pentru abonare

Folosește un formular dedicat pentru abonarea la newsletter.

În acest fel vizitatorii site-ului își pot da acordul explicit pentru comunicări comerciale din partea magazinului tău.

(Și nu uita de bifa pentru acceptarea termenilor și la finalul acestui formular.)

Să vedem câteva exemple concrete:

Exemple de termeni și condiții pentru magazine

Unde găsești cel mai bun exemplu de clauze pentru termenii de utilizare?

La jucătorii mari de pe piață:

Dacă te-ai decis să îți redactezi singur termenii magazinului online, aruncă o privire peste aceste exemple.

Sunt un model bun pentru elaborarea clauzelor magazinului tău.

Vei vedea cum poți structura conținutul termenilor tăi. Și ce aspecte ale afacerii tale ar trebui să vizezi în redactarea acestui contract.

(Însă nu copia clauzele! Conținutul acestor pagini este protejat prin drepturi de autor.)

Scopul acestui exercițiu este să înțelegi mai bine ce înseamnă o pagină cu termeni și condiții.

Din cauza complexității modului de operare al unui magazin online, recomandarea mea este să apelezi la ajutorul unui specialist în drept.

În acest fel, te vei asigura că afacerea ta este protejată și din punct de vedere legal și în relația cu clienții tăi.

Însă dacă ești în procesul de elaborare al acestui contract, să continuăm cu un model al acestei pagini.

Cum arată un model cu termeni și condiții

Nu sunt jurist.

Iar acest model de termeni și condiții pentru magazine online nu reprezintă consultanță sau asistență în domeniu.

Însă pe baza reglementărilor legale, și a experienței mele ca dezvoltator pe platforme de tip e-commerce, am pus la punct un exemplu de structură pentru acest tip de contract.

Dacă ești la început de drum, înțeleg că poate nu ai încă un buget alocat pentru serviciile unui avocat.

Așa că poți descărca mai jos acest document care sper să te ajute:

Iar pe baza acestuia și cu informațiile puse la dispoziție de autorități, poți să redactezi personal termenii de utilizare ai magazinului tău.

Dar recomandarea mea:

După ce te dezvolți ca afacere, sau dacă poți aloca acești bani, apelează la un specialist în domeniu.

Uneori, serviciile pe care le pui la dispoziția clienților tăi pot fi mai complexe, iar elaborarea unor clauze contractuale pot necesita ajutor juridic.

Concluzii

Pagina cu termeni și condiții ai magazinului tău online este echivalentul unui contract încheiat între tine și cumpărători, iar clauzele acestuia trebuie să:

  1. respecte câteva obligații legale
  2. și în același timp să te protejeze în relația cu viitorii tăi cumpărători

Clauzele trebuie să fie redactate pe baza detaliilor afacerii tale și să țină cont de modul de funcționare a platformei folosite de magazinul tău online.

Informațiile trebuie să fie prezentate în mod transparent și să fie găsite cu ușurință de vizitatorii site-ului.

Orice acțiune făcută de clienții tăi trebuie să fie condiționată de acceptarea termenilor de utilizare.

Fac referire aici la:

  • crearea contului și furnizarea informațiilor personale
  • trimiterea unei comenzi
  • realizarea plății online
  • folosirea oricărui formular de pe site (formularul de contact, comentarii sau recenzii)

Nu este recomandat să folosești un model cu termeni de utilizare descărcat de pe Scribd sau să copiezi termenii altui magazin.

Dacă nu poți apela la un avocat, cel mai bine este să îi redactezi chiar tu. Cunoști cel mai bine afacerea ta.